Menu

INDONESIË

Indonesië bestaat uit ongeveer 17.500 eilanden en is daarmee ‘s werelds grootste eilandstaat. Het land heeft een totale oppervlakte van ruim 1,9 miljoen km2, en is daarmee zo’n 45 keer de oppervlakte van Nederland. Door de Nederlandse aanwezigheid van ruim 350 jaar in Indonesië is er nog steeds een sterke band en tevens bestaat bij velen een goede bekendheid met de Indonesische keuken, die door de vele Nederlands-Indische mensen in de jaren ‘50 naar Nederland is gebracht.

INDONESISCH ETEN

De Indonesische keuken kent eeuwenoude basisprincipes. De keuken maakt gebruik van een zeer groot scala van uiteenlopende kruiden en ingrediënten. Bij de samenstelling van de rijsttafel draait het om balans. Tegenover een zoute smaak staat een zoete smaak. Een scherpere specerij wordt gecompenseerd door iets koels en verfrissends. Tegenover een nat gerecht staat een drooggerecht. Etc.. Marinades spelen een grote rol in de Indonesische keuken. Veelal om om uren in te laten trekken, zoals bij de saté. De gebruikte bindmiddelen zijn kokosmelk, gemalen pinda’s en kruidenpasta’s, in plaats van boter en bloem.

RIJSTTAFEL

Van oudsher gebruiken Indonesische families op het platteland zelden gezamenlijk de maaltijd. De gerechten worden van tevoren bereidt en klaargezet, zodat de gezinsleden kunnen eten wanneer het hen uitkomt. Ook bij feesten en partijen wordt het eten in kommen op tafel gezet. En ieder schept naar behoefte waar hij of zij trek in heeft. Een beetje rijst in het midden van het bord, met enkele rechten rondom. Waarna wederom een beetje rijst wordt opgeschept, met enkele andere gerechten.

GERECHTEN

De vleesgerechten

De vleesgerechten bestaan vooral uit rundvlees- en kip. We hebben voor de liefhebbers 1 satégerecht van varkensvlees. Tevens hebben we gerecht met garnalen. We hebben altijd ook een visgerecht (ikan bali) gehad, maar omdat er te weinig vraag naar was hebben we die eruit gehaald. Als u dat (ruim) van tevoren aangeeft, dan maken we het graag voor u klaar. Tenslotte, rundvlees en kip zijn halal.

Groente- en sojagerechten: veganistisch

De groente- en sojagerechten (tahu en tempeh) zijn mild tot medium gekruid en bovendien veganistisch. Dat betekent dat voor de bereiding geen dierlijke producten zijn gebruikt.